Yurdumuzun kırsal kesimlerinde neredeyse her evin bahçesi vardır. Ancak bu durum metropol ve diğer büyük şehirler için aynı değildir. Artık neredeyse hiç toprak alan dahi kalmamıştır. Ama yine de bir çok çözüm yöntemi bu soruna da el atmayı başarmıştır. Bilindiği üzere dikey yapılaşma ile bir çok bina da balkon bulunmaktadır. Bunun amacı da biraz olsun sabah kahvaltısı ve akşam yemeğini açık havada yemek ve hoş zaman geçirmek içindir. Ama sıkıntılı olan bir durum var ki, o da büyük şehirlerde bir çok sebze ve meyvenin fiyatlarının çok yüksek olmasıdır. Bunun yanı sıra çoğu aile bireyi balkonda ya da güneş gören camlarında kendince bir şeyler ekip sebze yetiştiriciliği yapmaktadır.

Balkon Bahçeciliği
Balkon Bahçeciliği

Bir çok kişi balkon bahçeciliği yaparak günlük ihtiyaçlarını gidermektedir. Balkonlarda yetiştirilen en yaygın sebzeler arasında biber çeşitleri, salatalık, domates ve bir takım yeşillikler öne çıkmaktadır. Bu ürünler genel olarak bireyler için hobi amaçlı yetiştiriciliğe yöneliktir. Ama yine de ucundan kıyısından sebeplenmek, verim almak bireyleri memnun etmektedir.

Böylelikle bir çok aile gerek ev içindeki cam kenarlarında gerekse balkonlarında bu hobiyi sürdürme çabasındadır. Ancak bilinmesi gereken bazı yanlışlar ve püf noktalar vardır. Mevsimine göre toprak ve saksı tercihleri doğru yapılmalıdır. Örneğin sık yapılan hataların başında da henüz çimlendirme aşamasında yani yolun başında torf kullanımının tercih edilmesidir. Torf gübreli toprak olduğu için tohumların çimlenmesi aşamasında kuvvetli gelmektedir. Tohum çatlaması ve filizlenmesi için sulandıkça gübredeki asit açığa çıkmaya başlar. Bu da tohuma çok kuvvetli gelir ve tohumu yakar.

Durum böyle olunca, tohumun filizlenmesini bekleyenler tohumun bozuk olduğu kanısına varır. Bir daha o tohumcudan tohum almaktan vazgeçer. Aslında çok basit bir yöntemle tüm sorunlardan daha uygulamanın en başında kurtulmak mümkündür.

Balkon bahçeciliği nasıl yapılmalıdır?

İhtiyacınız olan sebzeleri balkon bahçeciliği ile elde edin

Unutulmaması gereken önemli bir nokta steril toprak kullanımıdır. Steril toprak elde etmek oldukça basittir. Yakın bir arazi ya da bahçeden alınan yeterli miktardaki toprak fırın tepsisine serin. Toprağın steril olması için 150 derece ısıda 30 dakika kadar kurutmak gerekir. Elde ettiğiniz steril toprakta bu tohumları çimlendirin.

Tüm işlemlere balkonda tohum çimlendirme için uygun plastik viyol ya da kağıt bardaklar kullanarak başlayabilirsiniz. Bu ürünler işin en kolay tarafıdır. Hem bulunması kolay, hem neredeyse ekstra masraf yapmadan elde edebilirsiniz. Bunlara erişimde zorlanıyorsak yumurta viyolleri de bu iş için en güzel yardımcı ürünler arasındadır. Nedeni ise yumurta viyollerin su tutarak uzun daha süre nemli kalmasıdır. Bu da tohumların çatlamasına kadar toprağın nemli kalmasını sağlar. Eğer biraz olsun nemli bir ortamda tohum çimlendirme işlemi yapılırsa, çimlenme daha hızlı olacaktır. Böylece çatlayıp filizlenen tohumların boylanmaya başlamasıyla toprak alanını genişletmek gerekmektedir.

Tohum Çimlendirme
Tohum Çimlendirme

Elde edilen filizler biraz olsun güçlendiğinde biraz daha büyük saksıya alınmalıdır. Bu aşamada artık torf olarak bilinen gübreli toprak kullanabilirsiniz. Ancak sadece torf kullanımı yine güçlü geleceği için bunu steril toprak ile karıştırmak gerekir. Genel olarak tavsiye edilen ölçü bire birdir. Yeteri miktarda torflu toprak elde edildiğinde çimlenmiş filizler uygun saksılara alınır. Gerekli miktarda sulama yapıldıktan sonra güneş alacak bir ortamda fide olmaya bırakılır.

Bu tip küçük uygulamalar neticesinde ürün elde eden yetiştiriciler, balkonlarını daha verimli kullanma hesapları içine girer. Her köşe verimli bir şekilde kullanılmaya başlanır.

Sulama nasıl olmalıdır?

Genellikle bu tür uygulamalarda sulama yanlış yapılmaktadır. Özellikle tohum çimlendirme aşamasında yapılan en yaygın hata bol sulamadır. Unutulmamalıdır ki o tohum henüz daha yeni doğmuş bir bebek gibidir. Fazla su verildiğinde ise suyun ve toprağın içindeki minerallerin yoğunluğu onun hızlı çürümesine neden olabilir. Bu nedenle damla sulama ya da mevsimine göre gün aşırı sulama metotları uygulamak daha doğru olur. Hele ki tohum çatladıktan ve filizlenme başladıktan sonraki süreçte ise daha da dikkatli olunmalıdır. Filizler daha narin durumda olacağından hızlı çürümeye müsait durumda olurlar. Bu süreçte tohum cinsine ve mevsimine göre gün aşırı ya da üç günde bir ya da haftalık sulama periyodu uygulamak doğru olacaktır.

Similar Posts

Bir yanıt yazın