Tarımsal arazilerde sulama en önemli sorunlardan birisidir. Genellikle yanlış ve bilinçsiz yapılan sulama teknikleri üreticinin daha az ürün almasına neden olmaktadır. Ayrıca elde edilen ürün kalitesi de düşük olmaktadır. Bilinçli üreticiler gelişmiş teknolojileri de kullanarak artık akılcı projeler ile sulama teknikleri kullanmaktadırlar. Bunların arasında ise geçerli olan en ideal teknik damla sulama yöntemidir. Bu ise hem kaliteli ürün, hem rekolte de artışa olanak sağlamaktadır. Ayrıca yanlış sulama yöntemleri ile yapılan sulamalarda topraktaki minerallerde yeraltı sularına karışabilmektedir. Bu durum ise toprağın verimsizliğinin artmasına neden olmaktadır. Çoğu üretici bir sonraki ekim döneminde yıllık toprak analizleri yaptırmadan ekim yapmaktadır. Böyle durumlarda ne kadar kaliteli tohum kullanılmış olsa da toprağın kalitesizliği, mineral eksikliği hasat zamanı verimde ciddi sorunlar yaratabilmektedir.
Bir üreticinin her yıl yapması gereken işlemler arasında toprak analizi ön plana çıkmaktadır. Bunun yanı sıra kaliteli tohum seçimi de doğru yapılmalıdır. Bundan sonraki aşama da ise arazi için en uygun sulama teknikleri kullanılmadır.
Genel olarak tercih edilen sulama yöntemleri arasında;
- Kanal sulama
- Yağmurlama sulama
- Nemlendirme sulama
- Damla sulama sistemleri en bilinen yöntemlerdir.
Burada en çok tercih edilen tekniğin damla sulama olduğunu artık herkes kabul etmektedir. Suyu daha verimli şekilde ve ürünün ihtiyacı oranında kullanmak önemlidir. Ancak çoğu üretici kanal sulama ve yağmurlama sulama tercih etmektedir. Çünkü bu tür uygulama daha az uğraştırır. Bu tür sulama uygulaması ile genel alan sulaması yapıldığında kullanılan suyun %60 ı kadarı yer altı kaynaklarına karışmaktadır. Yeraltı kaynaklarına hızla karışan su, hem kendi içindeki hem de topraktaki gerekli mineralleri de sahadan hızla uzaklaştırır. Böylece verimli sulama ne yazık ki mümkün olmamaktadır.
Tüm sulama yöntemleri ve damla sulama yöntemi nedir?
Damla sulama uygulaması nasıl olmalıdır?
Damla sulama tekniği ile tam anlamıyla nokta atışı sulama yapılabilmektedir. Uygulama da damla sulama her sebze ve meyve köküne denk gelecek şekilde yapılmalıdır. Bu şekilde yapılan uygulamalarda sudaki ve topraktaki minerallerden daha fazla yararlanılmaktadır. Böylece bahçe de arazi de genel olarak daha bakımlı olmaktadır.
Bir çok üreticinin tercihi olan damla sulama ile başarılı bir yetiştirici olmak mümkündür. Bilinçli üreticiler arazi ve uygulama yapılacak alanlara göre damla sulama yöntemi ile daha fazla ve kaliteli ürün elde etmektedir.
Kanal sulama uygulaması
Kanal sulama tekniği bilinen en eski yöntemlerden birisidir. Ürün aralıklarında açılacak arklar ile suya yön vererek yapılan sulama biçimidir. Bu uygulama da daha fazla su kullanılmaktadır. Sudaki mineraller genel olarak toprağı zenginleştirdiği bilinmektedir. Buradaki amaç ürün verimini artırmak için genelde mineralden zengin bir toprak elde etmektir. Tabi bu tip sulama biçimlerinde de su tüketimi fazla olacaktır. Bu durum topraktaki gübre zenginliğini de azaltacaktır. Böylece yer altı sularına karışacak su oranı da oldukça fazla olacaktır.
Bilinmelidir ki kanal sulama uygulaması ile toprağa atılan gübre oranın etkisi ciddi ölçüde azalacaktır. Bu da ürün verimliliğine direkt olarak etki edecektir. Ürün verimliliği azaldığı zaman genelde hasarlı ürün ve kavitesi düşük ürün elde edilir. Çünkü gerekli mineraller kanal sulama ile yer altı sularına karışmış ve ürün zayıflamıştır.
Nemlendirme sulama yöntemi
Nemlendirme sulama yöntemi bir tür yağmurlama sulama yöntemi gibidir. Ancak yağmurlama sulamaya göre daha küçük işlevselliği olan bahçelerde ya da seralarda tercih edilir. Seraların üst iskelet sistemine entegre edilebilmektedir. Periyodik olarak bir zamanlayıcı ile belirli aralıklarda püskürtme sulama ile çiğ etkisi yaratmaktadır. Böylece ürün yapraklarından emilen su oranı ile verim alınmaya çalışılmaktadır.
Yağmurlama sulama uygulaması
Bir arazinin genişliği ve ekilen ürün ile orantılı olarak kurulan düzenektir. Bu yöntemle periyodik yağmur yağdırma yapılmaktadır. Basınçlı su ile püskürtme yapan sistem geniş alan sulama yöntemleri arasında en çok tercih edilen sistemler arasındadır. Bir arazinin yüz ölçümü büyükse bu araziye kanal açmak ve damla sulama sistemi kurmakta zordur. Sistemlerin kurulumu ve toplanması açısından değerlendirme yapmak en doğrusudur.